ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


 


ΜΕΡΟΣ 1 – ΔΕΛΦΟΙ.

Και αποφασίζω, που λέτε, εγώ, η Ελληνίδα μάνα, να πάρω το παιδί μου και να το πάω εκπαιδευτική εκδρομή κάπου στην Ελλάδα. 

Διότι ολόκληρη η Ελλάδα είναι μία εκπαιδευτική εκδρομή αν αναλογιστούμε τους φυσικούς, πολιτισμικούς και κοινωνικούς της πόρους.

Πού να πάμε, πού να πάμε, σκέφτομαι «ας παίξω μία Δελφούς στο νομό Φωκίδας, διότι εκεί τέλος πάντων ήταν το κέντρο του κόσμου κατά την αρχαιότητα και -δεν ξέρεις ποτέ-, ίσως να είναι και ακόμα». 

Κάθομαι λοιπόν και σκοτώνομαι στο διάβασμα, προκειμένου να επισκεφθούμε το χώρο και να τα πω όλα σωστά στο παιδί μου: Πού είναι ο πρόναος της Αθηνάς, πού ακριβώς βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα, πού καθόταν η Πυθία και έλεγε τους χρησμούς της, ποιες είναι οι ιστορίες και οι μυθοπλασίες πίσω από τα εκθέματα που εκτίθενται στο μουσείο των Δελφών κλπ.

Και κάνω και τη -χαζή- σκέψη, ότι ό,τι δεν κατάλαβα από το διάβασμα θα τα δω μπροστά μου και άρα τί σκοτώνομαι ?? Αφού υπάρχει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ για να μου τα μάθει.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο μουσείο των Δελφών. Ευτυχώς προνόησα από πριν και τηλεφώνησα πριν από την επίσκεψη. Και από το τηλέφωνο μου είπαν ότι «το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτά έως τις 20:00 καθημερινά».

(Παρατήρηση πρώτη: Όταν πρόκειται να ταξιδέψετε στην Ελλάδα για να επισκεφθείτε το ο,τιδήποτε, να τηλεφωνείτε πάντα από πριν για να ρωτήσετε αν είναι ανοιχτό και τί ώρες. Και επίσης τι εξοπλισμός συνίσταται προκειμένου να το επισκεφθείτε).

Τέλος πάντων, για να μην μακρηγορώ, φτάνουμε κάπου όπου βλέπουμε πολλούς ξένους να μπαίνουν. Λέμε «ας μπούμε κι εμείς εκεί που μπαίνουν οι ξένοι». Πράγματι, διάνα !! εκεί που έμπαιναν οι ξένοι, ήταν η είσοδος του μουσείου !!!! Φοβερό ??? Είμαστε σούπερ !!

Ταμπέλα ? Ποια ταμπέλα ?? Ένα ταμπελάκι μία σταλιά με την ένδειξη «ΕΙΣΟΔΟΣ» πίσω από κάτι δέντρα….

Ανεβαίνουμε κάτι σκάλες (δεν πρόσεξα αν υπάρχει ασανσέρ για να βρεθεί κάποιος ΑΜΕΑ στα εκδοτήρια, αλλά τώρα ποιος ενδιαφέρεται για τους ΑΜΕΑ), και παθαίνουμε σοκ !!

Καμιά πενηνταριά άνθρωποι (Γάλλοι οι περισσότεροι) να ψήνονται κάτω από το λιοπύρι, μπροστά στα εκδοτήρια και μπροστά στην είσοδο, διότι -ελέω κορωνοϊού-, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν επιτρέπει την είσοδο πολλών μαζί μέσα. 

Επιτρέπει την παραμονή πολλών μαζί έξω. Οι οποίοι θα μπουν σε λίγο μέσα. Αλλά και άρρωστοι να μην είναι οι έξω, σίγουρα θα αρρωστήσουν διότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει σκεφτεί «μήπως να βάζαμε μία τέντα ρε παιδιά, για αυτούς που κάνουν την αποκοτιά να επισκεφθούν το μουσείο και τα βουνά μέρα μεσημέρι του Ιουλίου?».

Και άντε και μπήκανε οι έξω μέσα.

Η φρούρηση αυστηρή για τον κορωνοϊό (μου έκαναν δριμεία παρατήρηση επειδή έβγαλα τη μάσκα για να με φωτογραφήσει ο γιος μου δίπλα σε ένα άγαλμα σε μία αίθουσα που ήταν άδεια από κόσμο), οι γνώσεις όμως των υπαλλήλων, οι σχετικές με τα εκθέματα στα τάρταρα…..

Δείχνω το φυλλάδιο που μου έδωσαν στην είσοδο στον υπάλληλο και τον ρωτάω : «αυτός είναι ο ναός του Απόλλωνα? Εδώ καθόταν η Πυθία?» (ξέρετε, του έδειξα την εικόνα που περιδιαβαίνει τον παγκόσμιο ιντερνετικό ιστό). 

Ο τύπος με κοιτάζει, ασπρίζει, κοκκινίζει, κιτρινίζει….. «Εμ….. θα βρείτε την απάντηση σε χάρτες μέσα στο μουσείο !!» μου απαντάει….

Τελειώνω την περιφορά του μουσείου, μία περιφορά που για να κάνεις θα πρέπει να έχεις αετίσιο μάτι και να είσαι κάτω από 55 και να μη φοράς γυαλιά. 

Διότι, βλέπετε, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν σκέφτηκε ότι υπάρχουν πρεσβύωπες σε αυτόν τον κόσμο ή τυφλοί άνθρωποι, ώστε να έχουν μερικές οθόνες από όπου να ακούς κιόλας τα σχετικά με αυτά που βλέπεις.

Και φυσικά δεν υπάρχει η παραμικρή οθόνη η οποία να σου δείχνει ποια διαδρομή θα πρέπει να ακολουθήσεις για να δεις το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο.

Διότι τώρα περνάμε στο δεύτερο πρόβλημα:

Πού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος για τον οποίο πληρώνουμε εισιτήριο?  Και τί ώρα κλείνει? Και ποιος είναι αυτός στον οποίο δεν πληρώνουμε εισιτήριο? Και αυτός τί ώρα κλείνει? Και γιατί, αφού ο ναός του Απόλλωνα, ο σχετικός με την Πυθία βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του βουνού, παγκοσμίως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ο κυκλικός πρόναος της Αθηνάς ως φωτογραφικό έμβλημα των Δελφών (και όχι ο ναός του Απόλλωνα)?

Για να μην σας τα πολυλογώ, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, δυστυχώς είναι ανίκανο να ενημερώσει τον επισκέπτη ότι οι περί των Δελφών αρχαιολογικοί χώροι είναι ΤΡΕΙΣ και όχι ΔΥΟ (ΕΝΑ μουσείο και ΔΥΟ "ανοιχτοί" αρχαιολογικοί χώροι επάνω στα βουνά), ότι πληρώνεις για το μουσείο και τον ΕΝΑΝ αρχαιολογικό χώρο ενώ ο άλλος είναι δωρεάν, ότι ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ χώροι κλείνουν στις 20:00 το βράδυ και ότι ο ναός του Απόλλωνα βρίσκεται στον χώρο στον οποίο πληρώνεις, και ότι για να τον επισκεφθείς ολόκληρο τον εξωτερικό αρχαιολογικό χώρο για τον οποίο έχεις πληρώσει εισιτήριο, θα πρέπει να φοράς αθλητικό παπούτσι, καπέλο, γυαλιά ηλίου, να μην είσαι υπέρβαρος, να χαίρεις άκρας υγείας, να είσαι fit, να μην κουβαλάς μωρό, να μην είσαι ηλικιωμένος, να μην κινδυνεύεις από καρδιακό επεισόδιο κλπ.

  

Διότι το Υπουργείο Πολιτισμού βαριέται να μας πληροφορήσει ότι για να δεις ΚΑΙ τους ΔΥΟ εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους, θα πρέπει να κάνεις ανάβαση στον βουνό περίπου μίας ώρας (!!!!) και κατόπιν περπάτημα αρκετής ώρας και κατόπιν κατάβαση σε άλλο βουνό κλπ κλπ…. Να είσαι πρωταθλητής στο πένταθλο δηλαδή.

Και άντε και οπλίστηκες με υπομονή και επιμονή και λες ότι θα γίνεις πρωταθλητής στο πένταθλο. Εστω και για μία μέρα.

Τί βλέπουμε εδώ? Τι βλέπουμε εκεί? Ποια είναι η σημασία τους? Πώς συνδέονται μεταξύ τους?

Στον ΔΕΥΤΕΡΟ πιο σημαντικό ιστορικό προορισμό της Ελλάδας (μετά την Ακρόπολη), το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, έχει βαρεθεί να δώσει προς διανομή ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με την χαρτογράφηση του χώρου, με οδηγίες για την επίσκεψη, ακόμα και με την ιστορία των πιο σημαντικών εκθεμάτων μέσα και έξω από το μουσείο.

Κοπάνησαν εκεί πέρα κάτι τεράστιες πλάκες απ’έξω με περιγραφές σε τρεις γλώσσες «βλέπετε αυτό, αυτό και αυτό» και καθάρισαν.  

Οι δε υπάλληλοι του Υπουργείου τρέχουν πίσω από τους αναψοκοκκινισμένους τουρίστες και φωνάζουν «μην κάθεστε εκεί», «όχι τσιγάρο εδώ μέσα», «όχι σκυλάκια εδώ μέσα», «κλείνουμε στις 20:00 αλλά δεν είναι δικό μου λάθος που δεν σας το είπαν» κλπ κλπ.

Κατά τα άλλα δεν ντρέπονται να σου απαντάνε "τι να σας πω κυρία μου, κι εγώ να φανταστείτε ακόμα τα διαβάζω τα σχετικά με το τι έχουμε εδώ πέρα και ακόμα τα μαθαίνω !!!!". 

Ελλάς το μεγαλείο σου και δεν τελείωσα ακόμα….

Αυτό ήταν το Μέρος 1.

(Υπάρχει θέση Επιθεωρήτριας στο Υπουργείο Πολιτισμού να πάω να την καβαντζώσω μπας και δει η χώρα καμιά άσπρη μέρα ???) 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ταξίδι στο Άμστερνταμ / Φεβρουάριος 2011

Γνωρίζοντας την πραγματική Ολλανδία: Ταξιδεύοντας στη Χάγη και το Delft.